Een terechte en veel gehoorde vraag over thee is: ‘zit er cafeïne in elke thee’?

Het antwoord is, ja, absoluut!

Want als we bij Be Your Tea over thee schrijven, dan gaat het over thee gemaakt met de blaadjes van de theeplant, Camellia Sinensis.

Cafeïne zit niet in aftreksels van kruiden, bloemen, zaden of fruit. Een kruidenthee is officieel geen thee, maar een infusie of een kruidenaftreksel. Wij schrijven uitsluitend over thee afkomstig van de theeplant.

Al naar gelang de wijze waarop de blaadjes van de theeplant worden bewerkt, krijg je verschillende theesoorten. We delen thee op in 6 thee klassen, namelijk witte thee, zwarte (of ‘rode’ thee), groene thee, Oolong (of ‘wulong’ thee) en Pu-erh (of postgefermenteerde) thee.

De blaadjes van die plant kennen we onze regio al sedert 1610. Vanaf dan werd thee ingevoerd en werd het drinken ervan in verband gebracht met heilzame effecten van de thee op de gezondheid. Dat thee – mits goed bereid – ook lekker is, was voor veel mensen ook snel duidelijk. Echter dat thee drinken ook samengaat met een levensfilosofie komt minder vaak aan bod.

Cafeïne is een inhoudsstof die eigen is aan de theeplant. De plant produceert deze substantie vooral als afweermechanisme tegen insecten die anders maar al te graag van de jonge blaadjes snoepen. Cafeïne zit bijgevolg in elke thee.
Echter, cafeïne is geen schadelijke stof wanneer je deze met mate nuttigt. Integendeel, de monniken in Azië drinken al van oudsher thee omdat ze hierdoor in een ‘calm and awake’ state of mind blijven. Dus bewust en in het moment, alert zonder zenuwachtigheid.

Het is niet zo dat een zwarte thee standaard meer cafeïne bevat dan een andere thee. Waarom niet?

  • Het cafeïne gehalte varieert van cultivar tot cultivar en de cafeïne gehalte in een bepaalde groene thee kan helemaal anders zijn dan in een andere groene thee. (Voor de kenners: een Assamica bevat meestal meer cafeïne dan een andere cultivar.)
  • Een groene of zwarte thee die geproduceerd wordt van de blaadjes van dezelfde theestruiken op dezelfde dag zal normaliter een zeer gelijkaardig cafeïne gehalte bevatten.
  • Voor elke theestruik of theeboom geldt, hoe fijner de pluk en dus hoe meer knopjes en jonge blaadjes er worden geplukt, hoe hoger het cafeïne gehalte.

Zodoende is het cafeïne gehalte het hoogste als de thee wordt gemaakt van de knopjes (nieuwe scheutjes) en andere jonge blaadjes. Daardoor bevat witte thee door de band genomen niet minder cafeïne dan een zwarte thee. Matcha bevat de hoogste hoeveelheid aan cafeïne gevolgd door verschillende andere Chinese en Japanese groene theeën.

Ten slotte vinden we het bij Be Your Tea ontzettend belangrijk om er op te wijzen dat er behalve het puur fysieke aspect, er ook andere gezondheidsfactoren een rol spelen, namelijk de mentale en de filosofische component. Thee drinken op een bewuste manier, met de nodige rust om te genieten van je pure drank, zal je zoveel meer voldoening geven dan wanneer je dit snel als dorstlesser drinkt. Een mooie theebeleving, alleen of samen met andere mensen met wie je kan uitwisselen, is zo rijk. Thee drinken volle aandacht en met eerbied voor het mooie product en voor jezelf, dat is belangrijker dan hoeveel cafeïne er precies in je kopje zit.

Meer weten over thee en cafeïne?, klik hier En in dit artikel (klik hier) kunt u lezen waarom witte thee niet minder cafeïne bevat dan zwarte thee.

Fijne dag!

Jozefien
Theesommelier bij Be Your Tea

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief voor nieuws, weetjes en promoties!

Contact Us

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search