Mineraalarm water voor thee

Er is een straffe waterfilter op de markt die ons toekomstige thee zetten vergemakkelijkt en vooral ook de flavour van de thee beter tot haar recht laat komen. Joepie, dat betekent minder naar de supermarkt rijden om flessenwater op te halen met de juiste droogrest –en pH waarde.

Mineraalarm water
Als je aan iets smaak wil onttrekken zoals bijvoorbeeld aan bouillon of aan thee dan gebruik je bij voorkeur mineraalarm water. Wil je groenten net smaak géven dan voeg je mineralen toe aan water, zoals zout. Mineraalarm water zorgt er dus voor dat je meer smaak haalt uit de thee en zo ook de minder goede smaken. Een vollere en complexere smaakbeleving is waar we als theesommeliers naar streven. Bovendien is het een interessante kwaliteitscontrole om de thee ten volle te kunnen proeven en te beleven.

We horen veel goeds over leidingwater, dat het prima drinkbaar zou zijn en voor alles geschikt. Toch is er een groot verschil tussen gefilterd en niet gefilterd water. Doe zelf eens de test thuis of met collega’s op kantoor. Zet thee met leidingwater en met Spa blauw of Mont Roucous bijvoorbeeld.

Op de foto zie je het verschil tussen thee gezet met kraantjeswater en thee gezet nadat de filter van Zerowater werd gebruikt. Telkens 3 gram zwarte thee, Jin Jun Mei van Be Your Tea, water van 96°C en met een trektijd van 2 minuten.

Het is visueel al goed zichtbaar op de foto, echter dat is niet het enige. Het aroma is totaal anders, de smaak niet te vergelijken en het verschil in mondgevoel (het tactiele) blijft me eigenlijk het langste bij.

Helder versus troebel water theezetten met zuiver water door zerowater

Filteren van water

Waarom zouden we water filteren voor thee?
Veel mensen hebben een waterfilter thuis om in de plaats van flessenwater, kraantjeswater tekunnen drinken. De meest bekende reden is het voorkomen van kalkafzetting door de kalkvormende ionen te verwijderen. Kalksteen hecht zich bij verhitting van het water. Doordat er in ons leidingwater te veel kalk (calcium) aanwezig is, kunnen de smaak-moleculen van thee niet los komen, gehinderd door kalk. Daarom ziet je thee er donker en troebel uit en smaakt het onaangenaam vlak en bitter.

We willen ook deeltjes uit het water halen die storingen veroorzaken (metalen) en geur -en smaakverstorende stoffen (calcium, kalium, natrium, nitraten, magnesium etc.) e.a. uit het water halen. Voor de meeste theesoorten zoeken we een vrij zacht water met een lage droogrestwaarde of concentratie van niet-verdampte mineralen. Naargelang de plaats waar je woont, kan dez hoeveelheid anders zijn. De waterhardheid per gemeente is op internet te vinden en voor flessenwater op het etiket.

Zeker om thee te zetten is dit van groot belang. Voor het gros van de theesoorten zoeken we een water met een droogrest of TDS van <50 mg. Om een interessante smaak uit koffie te halen heb je een hogere TDS nodig maar de samenstelling hiervan is wel belangrijk. Ook is het zo dat in de praktijk van de theesommelier sommige theesoorten wel om een bepaalde hoeveelheid calcium en magnesium vragen zoals bijvoorbeeld voor een aromatische, groene thee of een koud gezette thee.

Tenslotte, de pH van het water. Met de pH waarde wordt aangegeven hoe zuur of alkalisch een stof is. Er is sprake van pH-neutraal water bij een pH waarde van 7. Lagere waarden worden als zuur en hogere waarden als alkalisch aangeduid.  Voor thee zoeken we naar een water met een pH van 6 à 7 (dus licht zuur). Omdat ons water meestal alkalisch is, haalt een filtersysteem de pH waarde naar beneden, wat dus positief is. We houden er rekening mee dat wanneer we het water opwarmen, de pH opnieuw stijgt met 0,5. Water is ontzettend belangrijk voor thee, het is de basis en die vertaalt zich in vier elementen:

• de TDS (total dissolved solids, droogrestwaarde)
• de pH waarde (hoe zuur of alkalisch water is)
• voldoende zuurstof in het water (door het water niet te laten koken)
• thee moet helder zijn, er mag geen olie-achtig laagje op drijven

Zerowater
Voor de test gebruikten we gefilterd water. De TDS van het leidingwater voor gebruik van de Zerowater filter gaf 282 aan. Na gebruik van de Zerowater filter is de TDS waarde 0. Dat is spectaculair. Het zorgt voor een zuiverend effect want je krijgt schoon, puur water. Wat straf is aan de Zerowater filter is het volgende:

  1. het haalt door middel van een ionenwisselaar in de filter vrijwel alle vervuiling uit leidingwater, dit is 99,6% van alle opgeloste stoffen zoals aluminium, zink en nitraat
  2. het is de enige filter (in vergelijking met andere filtersystemen op de markt) die ook het lood uit water haalt
  3. alle chloorsmaak wordt uit het leidingwater gehaald

Bij de filter krijg je bovendien een TDS meter cadeau. Zo kun je zelf de droogrestwaarde controleren. Als de meter op 006 staat dan is het tijd om een nieuwe filter aan te schaffen. Het filtersysteem is duurder dan de gemiddelde filterkan en uiteraard dien je de filter te vervangen wanneer deze haar werk niet meer doet (TDS > 006). Voor thee is het echter een win-win situatie. Je hoeft geen flessenwater meer aan te schaffen en je kan echt overal water tappen zonder je zorgen te maken over het effect op de thee. Het oogt helder en zuiver en bij de meeste theesoorten haal je de meest volle en complexe flavours uit je kopje thee.

Meer info over Zerowater, klik hier.

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief voor nieuws, weetjes en promoties!

Contact Us

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search