Vier het leven met een theeceremonie

één ontmoeting, één unieke kans

Theeceremonies worden over de hele wereld in de meest verschillende culturen met verschillende rituelen of gebruiken gehouden. Met een theeceremonie vieren we het leven. We vieren het unieke samenzijn in dit hier en nu. Hoe mooi is dat?

Een theeceremonie verbindt zoals een wandeling in het bos of samen dansen dat ook kunnen doen. Je hebt wat thee nodig, heet water, een theepotje en een kopje. Een theeceremonie kan enkel jij zijn die in dialoog gaat met de thee. Het kan ook een unieke ontmoeting zijn tussen enkele of ook heel veel mensen. Wanneer je thee drinkt dan begin je ervan te houden in de unieke ontmoeting. Als je ervan houdt dan begin je het te leven.

Bij het beoefenen van zen of mindfulness, beoefen je dat hier en nu. Je luistert echt om te horen. Het is echt kijken om te zien. Bewust geluid, geur of aanraking bevatten. Het is niet ingewikkeld. Jij bent er en dan is er wat jij ervaart. Met aandacht.

De thee is aanwezig in het zetten of het drinken van de thee.

In de Tea Art scholen in China wordt de “cha xi” geoefend. Dat betekent dat de thee, het theemateriaal en decoratie (meestal bloemen) op een specifieke manier worden geschikt naargelang de thee sessie. In de Japanse theeceremonie wisselen de elementen die in de ceremonie gebruikt worden en het mooi schikken ervan naargelang het seizoen. De “cha xi” is een manier om schoonheid te scheppen en de betekenis of waarde van dat unieke moment te eren.

Oolong thee

Mag je de thee in je Zen vinden en de Zen in je thee.

Oolong thee

Elke thee heeft haar eigenheid. Die eigenheid bepaalt de (vele) mogelijkheden in zetwijzes en toepassingen. Bepaalde theeën hebben prachtige theeceremonie karakteristieken. Oolong theeën in het bijzonder zijn toegankelijk en geschikt om te oefenen en om dagelijks van te genieten. Ze worden gekenmerkt door hun gebalanceerde smaken, zachtheid en zoete nasmaak.

We maken onderscheid tussen de licht geoxideerde, groene oolongs en de medium tot zwaar geoxideerde of donkere oolongs. Beide soorten zijn zeer geschikt om te oefenen in het met aandacht zetten van thee en kunnen meerdere keren geïnfuseerd worden (dwz verschillende keren opnieuw laten trekken). Kies een thee die u aanspreekt omwille van haar smakenpallet of haar verhaal (waar u online meer over te weten komt).

Groene oolongs (licht, vegetaal, boterig):

Baozhong, een verkwikkende levendige, lichte Oolong met een natuurlijk milky aroma en frisse afdronk uit Taiwan.
Tsai Spring Wulong, een bekoorlijke, lichte Oolong gemaakt door meester Tsai, romig en bloemig met een bijzonder zuurtje in de nasmaak.

Donkere oolongs (body, fruitig, mineraal):

Milan Dan Cong, prachtig gemaakte signature tea, geroosterd, met honing en orchidee in het aroma en in de smaak.
Fo Shou, onze “Buddha’s hand” is zwoel en vol en toch licht in de mond. Een klassiek geroosterde rock tea uit het Wuyi gebergte.
Taiwan Tie Guan Yin is een topper met haar intense sensatie van hout, fruit, nootjes en nat gesteente.

Unieke theeceremonie

Er is bijzonder veel te vertellen over de thee ceremonie en over leven met thee of vanuit Zen.

Enkele keren per jaar organiseert Jozefien zelf een theeceremonie. Een unieke ontmoeting. In stilte. Hou je van kunst. Dan zijn er de komende maanden ook enkele bijzondere gelegenheden om deel te nemen aan een ceremonie in het kader van een cultureel evenement waarin schoonheid, puurheid, traagheid of bewustzijn centraal staan.

Je bent van harte welkom. Inschrijven voor een theeceremonie kan via onderstaande links:

Aan Tafel / Sfeervolle Totaalbeleving van Keramiek en Kunst
Romaanse Kerk Ettelgem 16-24 juni.
Op 17 juni geeft Jozefien twee maal een thee ceremonie met het keramiek gemaakt door de kunstenaars die deelnemen aan dit Internationale evenement.
Klik hier voor meer info over deze theeceremonie

Musica Devina / Festival van Vlaanderen Mechelen
Op 23 september brengt Jozefien een thee ceremonie geleid door een vertederend concert. Het volledige programma staat vanaf 6 juni online.
Klik hier voor meer info over deze theeceremonie

Slow Festival Brugge
Op zaterdag 23 februari 2019 kan u deelnemen aan een theeceremonie ‘de stille dans van thee’ in de Magdalenakerk te Brugge.
Klik hier voor meer info over deze theeceremonie

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief voor nieuws, weetjes en promoties!

Contact Us

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search