Wat is het verschil?

Het lijkt heel verwarrend. De ene keer zie je grote theepotten in glas of keramiek waar je een paar scheppen thee in doet. Een andere keer valt je oog op veel kleinere thee potjes waar er veel meer thee in lijkt te gaan. Wat is nu de juiste wijze van thee zetten ? Mensen in Azië zetten hun thee effectief helemaal anders dan hier, in het Westen. Daar gaat een lange geschiedenis aan vooraf waar we nu niet op ingaan. Het resultaat is wel dat de ‘kunst van het thee zetten’ aandacht vraagt.

In China bijvoorbeeld zijn de theepotjes gebruikelijk veel kleiner dan hier. Toch gebruikt men in het Oosten veel meer theeblaadjes. Dit komt de intense thee beleving ten goede maar het effect op je lichaam is veel sterker én het thee zetten vraag om meer focus want de trektijden zijn kort.

Het is eerst en vooral belangrijk om weten dat je (bijna) alle theeën verschillende keren kunt infuseren, zowel op Westerse als op Oosterse wijze. Op Oosterse wijze zal je kwaliteitstheeën gemiddeld veel en veel vaker opnieuw kunnen zetten dan wanneer je dit op de gekende manier doet.

theezetten stap 1 theezetten stap 2 theezetten stap 3

Hoe komt dat?

Dit heeft vooral met de concentratie en daarmee met de intensiteit van je heerlijke warme drank te maken.

Een voorbeeld
We zetten een zwarte thee uit China, onze Ancient Wild Tree, met een glazen theekan (Westerse wijze)van 500 ml, een halve liter dus.

 • gebruik 4 à 5 gram
 • laat ongeveer 1,5 min infuseren
 • bij een tweede infusie laat je de thee 2 à 3 minuten trekken
 • bij een derde infusie ga je naar 3 à 4 minuten

We zetten dezelfde thee met een klein theepotje (keramiek, klei, porcelein) van ongeveer 150 ml à 200 ml, dus op Oosterse wijze.

 • gebruik 6 à 7 gram thee
 • laat ongeveer 10 sec infuseren
 • bij een tweede infusie laat je de thee ongeveer 15 sec trekken
 • bij een derde infusie 20 seconden
 • bij een vierde infusie 30 seconden
 • bij een vijfde infusie 35 seconden
 • bij een zesde infusie 40 seconden
 • en zo kunnen we nog wel een aantal keer door gaan …

Geen exacte wetenschap hoor. Die seconden zijn ‘bij benadering’ en uiteraard naargelang je houdt van een zachtere of sterkere thee aanpasbaar en naar eigen smaak aan te passen.

Het is vrij logisch dat als je een kleiner theepotje hebt en meer thee gebruikt, je daarmee en sterker geconcentreerde thee bekomt. Daarom zijn de trektijden dus veel korter en heb je veel meer infusies omdat de smaken van de thee, beetje bij beetje vrij komen. In China zitten de thee potjes propvol thee. Deze wordt dan ook doorheen de dag eindeloos vaak opnieuw gebruikt.

We maken met Be Your Tea regelmatig informatieve filmpjes over hoe je thee kan zetten zoals je hieronder ziet. Over thee zetten met met twee kannen.

Hou ons youtube kanaal in de gaten voor onze volgende filmpjes over thee zetten op Oosterse wijze!

Veel theeplezier gewenst

Jozefien
Theesommelier Be Your Tea

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief voor nieuws, weetjes en promoties!

Contact Us

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search