In Taiwan ontroerde me de toewijding van de mensen die leven met en van de thee. Je hebt de theemeesters die veel kennis hebben over thee en geoefend zijn in het zetten van thee met grote vaardigheid. Er zijn de theeboeren die meestal van vader op zoon hebben geleerd om thee te telen en te produceren. Er zijn theeverkopers, verzamelaars van bepaalde theepotten, thee roosteraars … . In Azië is de theewereld voornamelijk mannelijk. De vrouwelijke uitstraling die thee in het Westen te vaak heeft, is in het Oosten absoluut niet aan de orde.

Toewijding dus … in welke zin? Het gaat me vooral over de verfijning, het perfectioneren, het tomeloze respect die de mensen hebben voor de thee en het thee materiaal of het zetten en schenken van thee. De manier waarop je een theekopje of bowl (een wat grotere kop die lijkt op een soepkom) vasthoudt, hoe je een kop spoelt of schoonmaakt, hoe je omgaat met je warme water (zowel opwarmen als warm houden), de manier waarop je de thee opnieuw en opnieuw laat infuseren … het zijn allemaal thema’s en onderdelen waarin je je kunt oefenen, verdiepen, waarover je kan praten en uitwisselen. En dit gedurende vele vele jaren…

Het kan vanuit een Westers standpunt overdreven en onhaalbaar lijken. Toch is het zeer interessant om te ervaren hoe meesterschap zich net toont in die voortdurende toewijding. Hoe je zoveel meer ervaart en dieper beleeft door alles met zoveel aandacht te doen. “Thee en zen zijn één” wordt er vaak gezegd. Maar zonder toewijding kun je dit niet ervaren.

Hoe vertaal je dit voor eenieder die verzot is op thee maar toch niet diezelfde toewijding vindt (op dit moment of zelfs nooit)? Dat is niet eenvoudig maar wat mij betreft zou dit een eerste stap kunnen zijn.

  • Neem een thee die je goed kent of die je graag goed wil leren kennen (bij voorkeur een losse, pure thee).
  • Ga op onderzoek uit door deze thee gedurende vele weken opnieuw en opnieuw te zetten (uiteraard kun je eens afwisselen met een andere thee) en aandachtig te zijn voor wat je ervaart bij deze thee.
  • Zet je thee met aandacht. Gebruik bijvoorbeeld een klein theekopje, doe daar wat losse thee in en gebruik water op de temperatuur die je gewoon bent. Proef je thee na enkele seconden, laat je thee wat langer trekken en proef opnieuw … wat ervaar je?
  • Gebruik wat meer theeblaadjes in je kopje en observeer met je verschillende zintuigen het verschil in de thee. Gebruik wat minder theeblaadjes en wees aandachtig voor wat het drinken van deze thee bij je teweeg brengt.
  • Om water te verhitten, kun je een gewone kookpot gebruiken en observeren wat er met je water gebeurt naarmate het water heter wordt. Beslis op welk moment je het water van het vuur neemt en dit gebruikt voor je thee. Smaakt je thee nu anders dan voorheen?

We zijn alvast benieuwd naar jouw observaties. Neem er je tijd voor en geniet van de sensaties die het met zich mee brengt.

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief voor nieuws, weetjes en promoties!

Contact Us

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search