Tea tasting – blind proeven

Een belangrijk onderdeel van het ‘Dutch Tea Championship’ zowel in de voorrondes als in de finale, is het blind proeven en herkennen of onderscheiden van theeën. Dit noemen we ‘blind tasting’ omdat de kopjes waaruit je de thee slurpt met een ‘cupping spoon’ langs de binnenkant zwart zijn zodat er geen kleurherkenning is. Dat maakt het moeilijker want je gaat enkel af op aroma en op smaak.

Hoe vertrouwd je ook denkt te zijn met bepaalde aroma’s en smaken, op het moment dat je geblinddoekt met je neus boven een onbekend kopje thee hangt, gaan er opeens heel wat registers aan mogelijkheden open … of erger nog, geen!
Totale focus is nodig. Tussen twee zeer gelijkaardige theeën is er toch een verschil te ontdekken, hoe summier ook.

Wil je graag es zelf proberen? Neem 4 verschillende zwarte theeën uit je kast. Zet ze alle 4 op dezelfde manier (grammage, water temperatuur, trektijd) en schenk ze in gelijkaardige kommetjes (soepkommen kunnen ook dienen). Zelfs al weet je welke thee er in welk kommetje is ingeschonken, toch ga je proberen voor jezelf te benoemen wat er specifiek is aan elk aroma en aan elke smaak. Proef met een lepel, dat helpt je om te focussen.

Tracht voor jezelf het verschil te capteren. Het aroma kan zeer gelijkaardig zijn wanneer de theeën nog heet zijn maar bij het afkoelen is er wellicht een verschil merkbaar. Zo niet dan zijn er elementen in de nasmaak of in het mondgevoel die anders zijn. Het helpt echt om dit steeds opnieuw te oefenen waardoor je op steeds kleinere details gaat letten.

Veel succes en vergeet niet te slurpen!
Jozefien

 

 

 

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief voor nieuws, weetjes en promoties!

Contact Us

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search