Van de heerlijk geurende Baozhong tot de fruitige Oriëntal beauty, Oolong is een unieke theebeleving voor eenieder die van pure thee houdt.

In het Westen onderscheiden we 6 thee klassen (witte, gele, groene, oolong, rode en pu-erh thee). Oolong is weinig bekend maar word door bijna iedereen graag gedronken. Het is veelal een zeer toegankelijke thee, mooi gebalanceerd, altijd met zoete toetsen in harmonie met andere uitgesproken aroma’s en smaken.

Oolong thee klinkt alvast veelbelovend. Maar hoe ken je Oolong wanneer je hiermee weinig ervaring hebt?

Een Oolong is -dat zal u op elke website over thee vinden)- een gedeeltelijk geoxideerde thee. Tijdens het productieproces kan de thee producent bepalen of de thee licht, medium of sterk geoxideerd wordt. Dat is een bepaling die op voorhand al vast ligt en te maken heeft met onder meer de hybride (variëteit van de thee), de omgeving waarin de thee groeit (hoogte van de berg, weersomstandigheden, terroir), de traditie om een bepaalde thee soort te maken, de kennis van de boer of producent. Bovendien is het roosteren van de thee van wezenlijk belang in de uiteindelijke flavour van de thee.

Oolong wordt veelal in Taiwan, China, delen van Thailand, Nepal en wellicht ook andere plaatsen geproduceerd. Traditioneel werd Oolong vooral sterk geoxideerd en lichtjes gedraaid. Later kwamen de lichter geoxideerde theeën en de gerolde (bolletjes) oolong.

Het geur -en smaakprofiel van de thee is voor bepaalde oolong theeën zeer uniek, typisch en herkenbaar. Zo zullen mensen met veel proefervaring vlot een Dong Ding onderscheiden, een oolong uit het Wuyi gebergte (bv. Shui Xian), een Tie Guan Yin uit Anxi, een Baozhong, een GABA … het zijn vrij bekende theeën die een typisch geur -en smaakprofiel hebben.

Het geurprofiel van oolong theeën kun je grosso modo in twee groepen indelen.
Je hebt enerzijds de licht en medium geoxideerde thee. De hoofdtonen van deze oolong zijn:

  • floraal of ‘bloemig’ zoals roos, lotus, jasmijn
  • boterig, milky (romig), vanille
  • vegetaal of ‘plantaardig’
  • fruitig (vers fruit), citrustonen en zest

Een sterk geoxideerde oolong heeft een ander pallet aan geuren en smaken:

  • honingachtig, floraal, fruitig (maar dan eerder gekookte of verwerkte vruchten zoals in confituur), citrus en zest
  • houtachtig
  • mineraal
  • kruidig (zoals kaneel, gember)
  • vanille

Hoe meer de thee geoxideerd is, hoe meer de thee honingachtig kan worden, kan proeven naar gedroogd of verwerkt fruit, kruidig en vanille-achtig.

Voor een groot aantal oolong theeën is het roosteren van de thee -tegelijkertijd een manier om de thee te drogen- een zeer belangrijke manier om bepaalde geur -en smaaktonen te versterken. Zo zal de zoetheid van de thee versterkt worden en zijn het vaak toast -en nootachtige flavours die aan de oppervlakte komen en de hoofdtonen van de thee worden.

Oolong thee is een geniaal boeiende thee. Bovendien bijzonder oud, traditioneel, ook in de gong fu cha en bij uitstek de moeilijkste thee om te produceren.

Pure flavour, pure joy,

Jozefien
theesommelier

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief voor nieuws, weetjes en promoties!

Contact Us

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search