Groene thee, gezonde thee?

Groene thee is de meest ‘originele’ thee, volgens de geschriften ontdekt door Keizer Shennong in 2737 voor Christus. Een schitterend product dat ook omwille van haar positieve effecten op de gezondheid bekend is. Groene thee zou meer polyfenolen bevatten dan andere thee families (oolong, witte, rode, gele, postgefermenteerde). Daardoor zou groene thee onder meer de intellectuele prestaties bevorderen, meer ijzer en vitamines en catechines bevatten. Catechine is een verzamelnaam voor verschillende polyfenolen die als antioxidant in planten voorkomen.

Groene thee

Groene thee is de thee gemaakt van de Camillia Sinensis die na het plukken een proces van verslensen (withering), verhitten (firing, fixing) en drogen (drying) ondergaat. Enzymes in de bladcellen van de theeblaadjes veroorzaken oxidatie en met deze enzymes te deactiveren – door verhitting – wordt de oxidatie voorkomen. Dit de-enzymeren zorgt voor het behoud van de groene kleur in het blad en in de thee. Het proces van verhitting aan het begin van het productieproces, meteen na een korte periode van verslensen, is doorslaggevend om de natuurlijke polyfenolen te behouden.

Omdat alle thee van de Camillia Sinensis plant gemaakt worden, zijn er uiteraard heel wat gezondheidsvoordelen die gelden voor groene thee maar eveneens voor rode (zwarte) thee, witte thee, oolong. Thee is een fantastisch product dat de gezondheid ondersteunt en een partner in crime is in je gezonde levensstijl. Het lijstje met positieve eigenschappen bevorderend voor de gezondheid is talrijk. Dit zijn er enkele van: thee ondersteunt het hart –en vaatstelsel en activeert de circulatie van het bloed; thee helpt om te ontgiften, reduceert vermoeidheid en vertraagt veroudering; thee is preventief voor bepaalde kankers, thee ondersteunt vertering, balanceert je lichaamstemperatuur en versterkt het immuunsysteem.

Groene thee

De meeste groene thee wordt geoogst in de prille lente wanneer de jonge bladknoppen ontspruiten, de blaadjes fris en groen zijn en boordevolle inhoudsstoffen zitten. Door het specifieke productieproces blijft de groene thee haar fragiliteit behouden en haar frisse, zoete en groene (plantaardige, groente-achtige, kruidige) aroma’s en smaken. Als je groene thee zet dan mag je hier niet zomaar kokend water opgieten. Daarmee zou je veel van die knapperige frisheid fnuiken en vooral een bittere drank bekomen.

In het assortiment van Be Your Tea vind je zowel gevuurde (pan-fired) theeën als gestoomde thee. De wijze waarop de verhitting gebeurde, heeft een effect op zowel het aroma als de smaak alsook op de fragiliteit van de thee.

Temperatuur gevuurde thee: 70°C – 80°C / 30 tot 90 seconden trektijd.

    Long jing:Een flavour van orchidee, nootjes, groene groente en een aangename zoetheid.
    Stream enterer:Een levendige, pure, zachte groene thee, boterig en bloemig.
    Pure Jade:Een zuivere thee, verfrissend, met toetsen van artisjok en noten.

Temperatuur gestoomde thee: 60°C – 80°C / 30 tot 90 seconden trektijk.

    Sencha:Traditioneel gebakken, rustiek en elegant, eerste oogst uit de bergen van Ôkawa

Groene thee

Groene thee en onze thee collectie

Be Your Tea staat voor pure losse bladthee uit de originele thee regio’s (en terroirs). Daarbij is de keuze voor directe handel cruciaal. Elk jaar reizen we naar de landen van oorsprong af om kennis te maken met boeren, met producenten. Zij leren ons hun thee kennen, hun levenswijze, de manier waarop de thee wordt geproduceerd én gezet. We proeven de thee zoals zij die zelf ook proeven en ervaren op die manier de thee op haar originele en vaak traditionele wijze. Vervolgens maken we een keuze, welke theeën hebben een boeiend en complex karakter, welke theeën zouden we graag in een restaurant geserveerd zien of bij u thuis, in intieme kring?

Daarna komt het cureren van de thee op de proppen. Een thee werd geselecteerd omwille van haar bijzondere eigenschappen, het samenspel van topkwaliteit, het verhaal, het vakmanschap van de boer, de liefde van de familie voor thee, de prachtige aroma’s en smaken. Er komen beschrijvingen bij, de flavour wordt zorgvuldig besproken, de zetwijze, de combinatie met voeding, tea pairing. Het werk van een sommelier. De thee komt terecht in een collectie van theeën die zich op bijzondere wijze tot elkaar verhouden. Aan u de keuze welke thee u het meest kan bekoren.

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief voor nieuws, weetjes en promoties!

Contact Us

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search