Theesommelier Jozefien Muylle proeft vooral citrus
In het segment van de zwarte thee is earl grey een onverwoestbare klassieker. Theesommelier Jozefien Muylle proefde veertien keer thee, op zoek naar verfijning en balans, maar stuitte vooral op veel citrus.
Artikel Tine Bral | Foto’s Wim Daneels
Nieuwsblad / CHECK / 30 september 2018
“Thee is een heel complex product product,” zegt Jozefien, “en het is ook bijzonder moeilijk om thee met elkaar te vergelijken. Niet alleen het product zelf is belangrijk, ook de manier van zetten, het water, het moment waarop je de thee drinkt, hoe je gemoedstoestand is, wat je lekker vindt.”
Earl Grey
“Earl grey is van oorsprong een blend ontwikkeld door de Chinezen. Het is een mix van verschillende soorten zwarte thee gearomatiseerd met de olie van bergamot. Deze olie heeft een frisse citrusachtige smaak en wordt uit de schil van de onrijpe vruchten gewonnen. De Chinezen zelf dronken hun thee zonder toevoegingen, maar merkten dat de westerlingen – vooral de Engelse dames – dol waren op thee met bergamotolie omdat die heel fris en fruit smaakte.”
“Het verhaal gaat dat het begin negentiende eeuw een Brits diplomaat in China het leven redde van een mandarijn. Als dank vertelde die hem een geheim: het recept van een Chinese thee met bergamotaroma. De diplomaat was een boodschapper van Earl – graaf – Charles Grey II, eerste minister van koningin Victoria. Waar of niet, feit is dat de Londense theeproducent Twinings in 1832 als eerste een thee op de Britse markt bracht, gearomatiseerd met bergamotaroma en die naar de Earl vernoemde.
“Oorspronkelijk bevatte earl grey enkel Chinese zwarte thee en bergamotaroma, vandaag wordt er ook zwarte thee uit Sri Lanka gebruikt, vaak in combinatie met Indische. Er zijn ook variaties gekomen met jasmijn, appel, sinaasappel, citroen. Earl grey is voor mij een lekkere ontbijtthee die perfect kan bij een boterham met confituur. Maar ook voor de high tea is hij heerlijk met scones. Je kan earl grey nog wat bijzoeten met honing of suiker, maar het hoeft echt niet.”
“De smaak van thee wordt bepaald door het gebruikte water en de manier van zetten. Het water moet zacht zijn en een pH-waarde hebben tussen 6 en 7. Als je het tot bijna aan het kookpunt laat komen, krijg je meer body in je thee. Hou je het op 80°C, dan is de thee zachter en soepeler, maar heeft hij minder body en is hij iets fletser.”
“Thee in zakjes is zeer gemakkelijk want je hoeft niks af te wegen en kunt perfect slechts één kopje zetten. Met losse thee moet je zorgvuldiger omspringen en opletten waar je de thee bewaart, want thee neemt heel gemakkelijk andere geuren op. Bewaren doe je losse thee best in een blikken doos in een aparte kast, zeker niet naast de koffie.”
Zo deden we de test.
-
De expert: theesommelier Jozefien Muylle uit Gent
De selectie: we kochten 12 keer earl grey in zakjes en 2 losse exemplaren in de supermarkt
De methode: Jozefien beoordeelde eerst de droge thee uit de zakjes en zette daarna de 12 zakjes met water van 97°C. Elke thee trok 2 minuten waarna het zakje of het zeefje met losse bladeren werd verwijderd.
De prijs: de prijs van earl grey varieert van 17,8 euro/kg voor Boni Selection (Colruyt) tot 146,33 euro/kg for Pure Leaf Earl Grey (Albert Heijn).
Alle prijzen zijn prijzen op het ogenblik van aankoop.
De winnaar van de selectie earl grey die journalist Tine Bral op de markt vond is Twinings Original Earl Grey (los).
Naar aanleiding van het voorgaande kreeg theesommelier Jozefien Muylle ondertussen ook een sample toegestuurd van Satemwa, een thee -en koffie Estate in Malawi. Zij ontwikkelen eveneens een Earl Grey met een combinatie van twee van hun verfijnde zwarte theesoorten. Satemwa Estate is een familiebedrijf opgericht in 1923 dat sinds kort ook “specialty teas” produceert. Hun Earl Grey is robuust, stevig theetje dus, met een stevige hap bergamot. Tegelijk is de thee fris, fruitig en aangenaam harmonieus. Geniet ervan!